tiistai 25. syyskuuta 2012

HDR yhdestä kuvasta Lightroom 4

HDR "look a like" kuva Lightroom 4
Alkuperäinen kuva kameran kennon mukaan (Canon eos 5D II)
RAW -kuvista pystyy rakentamaan hyvinkin uskottavia HDR "look a like" teoksia, et siis välttämättä tarvitse useita eri tavoin valotettuja ruutuja.

Perustukset tässäkin työssä pitää olla kunnossa, eli riittävän oikein valotetusta ruudusta saa paljon irti oikeilla säädöillä. Ykkösenä perustusten rakennuksessa on kuvaaminen RAW -muodossa, yläkuvan laajaa dynamiikkaa ei saa millään ilveellä irti valmiiksi pakatusta JPEG:istä.

Kuva on otettu kuuden aikaan aamulla Nepalin Annapurna vuoristosta. Aamulla oli pimeää ja kylmää, mutta pihalla meitä maisemafriikkejä oli kuitenkin puolenkymmentä, kaikilla painavat jalustat ja järjestelmät valmiiksi ladattuina. Aamun kultainen hetki vuorenhuipuilla kestää vain minuutteja, joten valmistelut ja harjoitusruudut on syytä tehdä jo ennen ensimmäisiä auringon kultaisia säteitä.

Valotusaika oli 1/60 sekuntia, aukko f8 ja ISO 320. Säädin valotuksen näin että saisin puunlehvätkin tilanteeseen nähden tarkoiksi, pitemmällä ajalla pienoinen tuulenvire olisi sotkenut lehvästön muusiksi. Objektiivina minulla oli EF 24-105 f4, joka sopii mielestäni mukavasti reissuille joilla kaikki paino on liikaa repussa. Objektiivit piirtävät yleensä tarkimmin pari aukkoa himmennettynä, eikä tämäkään linssi ole poikkeus, siksi siis aukko 8.

Kuvasin ehkäpä viisikymmentä ruutua ennenkuin päivä valkeni tosissaan. Kyseinen otos on aivan session loppupuolelta jolloin valoa alkoi siivilöitymään jo alueen laaksokohtiinkin.
Kuva on aika vaatimaton lähtökohtaisesti, mutta uudella Lightroomilla juuri tällaisista otoksista saa paljon irti.

Tärkeimmät säädöt kaikkien normaaleiden tarkkuuden ja kohinan säädön jälkeen ovat seuraavanlaisia kun pyritään saamaan kaikki irti raakakuvasta. "Highligts" huippuvalot voi sammuttaa melkein kokonaan, "Shadows" varjot oikealle eli varjoista etsitään nyt valoja, "Clarity" tarkkuuden voi kääntää lähes kokonaan oikealle, eli lisää kontrastikkuutta tällä säätimellä. Muita säätöjä kuten Vibrance ja Saturation kannattaa sitten kokeilla mielikuvituksen mukaan.
Ensimmäisistä kuvista ainakin minä tein alussa värikylläisiä satumaisemia, mutta realistisempaakin tavaraa saa Lightroomilla helposti aikaan - ei kun kokeilemaan ja HANAT KAAKKOON!