maanantai 18. marraskuuta 2013

Kuvaaminen kuvapankkiin

Minkälainen kuva menestyy kuvapankissa? Voiko kuvapankkikuvaamisella hankkia tuloja tai sivutuloja? Onko olemassa kuvaajia jotka elättävät itsensä myymällä kuviaan kuvapankeissa? Myynkö kuvani liian halvalla, menetänkö sieluni...
Paljon kysymyksiä joihin on erilaisia ja päinvastaisia vastauksia keskenään riippuen vastaajasta.

Valokuvauksen harrastajille pääseminen kuvapankin listoille saattaa olla jo suuri elämys
ja ensimmäinen myyty kuva lennättää jo taivaisiin. Näin juuri kävi minullekin.

Pyöräkuva kertoo tarinan rannalle saapuneista auringonpalvojista

Joillekin kuvasta saatu hinta saattaa muodostua ongelmaksi. Kotimaisissa kuvapankeissa myydystä kuvasta saa parikymppiä mutta ulkomaisilla valtavilla pankeilla provisio saattaa olla vain joitakin kymmeniä senttejä.. Kuvapankin idea onkin myydä samat kuvat uudelleen ja uudelleen eri käyttäjille ja näin valokuvaajakin pääsee mukaville tienesteille onnistuneista otoksistaan. Alla esimerkki iStockphotosta jossa "pääsiäismunaa" on myyty yli 500 kertaa ja "aurinkorasvaajaa" yli 800 kertaa.

Pääsiäismuna http://www.istockphoto.com/stock-photo-14846671-golden-egg.php?st=df5835f
Aurinkorasva http://www.istockphoto.com/stock-photo-6116977-sun-protection.php

Parhaita kuvia saatetaan myydä jopa yli kymmenen tuhatta kertaa. Mainitut määrät ovat tietenkin vain harvojen ja valittujen kuvaajien saavutettavissa. Olen kuullut kuvaajista jotka elättävät itsensä kuvapankkikuvaajina, heitä on meillä Suomessakin.

Tampereen Näsinneulan kuva meni kaupaksi, en tiedä mihin. Sommittelussa on tilaa kuvan päälle menevälle tekstille

Parhaimmillaan kuvat tuottavat valokuvaajalle tuloja vuosikausia kuvan ottamisen ja lähettämisen jälkeen. Jotkut kuvat myös kestävät aikaa - jopa paranevat vuosien saatossa. Vanhoista kuvista hyvinä esimerkkeinä toimivat vaikkapa lähes kaikkien tuntemat New Yorkin pilvenpiirtäjien huimista rakentajista kertovat otokset - niitä myydään kuvapankeissa vielä sata vuotta niiden ottamisen jälkeenkin..

Kokeilumielessä olen laittanut (ja onnistunut saamaan) kuvia pariin kotimaiseen pankkiin, ulkomaiset isot toimistot ovat toistaiseksi valloittamatta. Istocphoto ilmoitti ensikosketuksen jälkeen että yritäpä vielä myöhemmin uudelleen. Luulenpa että esittämäni kuvat eivät aiheeltaan olleet kovin kiinnostavia noin niinkuin myynnillisesti.

Kuvituskuva voi olla näinkin yksinkertainen, kuvaa parantaisi vielä toiminta

Lähtökohtaisesti siis kuvapankkiin kannattaa lähettää vain sellaisia kuvia joita joku voisi tarvita. Esitteisiin, nettisivuille, kirjoihin, lehtiin.. Kannattaa katsella kuvapankkien "Top Ten" -listoja, sieltä löytyy aiheet joille löytyy eniten ostajia.

Kotimaisia kuvapankkeja ovat mm. www.rodeo.fi ja www.valokuvakauppa.com ulkomaisia www.istocphoto.com ja www.gettyimages.fi