torstai 31. toukokuuta 2012

Studiovalokuvaus

Studiovalokuvausta pidetään ehkä vaikeimpana valokuvauksen lajina ja yleisesti ajatellaan että se on vain ammattivalokuvaajien osaamisaluetta. Lisäksi moni voi kammoksua kalliilta ja monimutkaiselta näyttävää laitteistoakin.

Pääsalama kamerasta oikealla 45 astetta sivulla ja ylhäällä saman verran. Oikealla, hyvin lähellä mallia on valkoinen heijastava seinäke täyttämässä muuten tukkoon meneviä alueita. Siinä se, vain yksi valo tarvittiin tähän kuvaan.
Studiovalokuvaus on kuitenkin mainettaan yksinkertaisempaa. Studiosalamat ovat hyvin yksinkertaisia valaisinlaitteita, lopulta niissä tarvitsee osata vain lisätä tai vähentää välähdyksen voimakkuutta.
Studiosalmille on saatavilla monenlaisia valonhajoittajia, jotka saattavat tuntua eksoottisilta, mutta lyhyellä tarkastelulla nekin osoittautuvat helposti hallittaviksi ja ymmärrettäviksi lisävarusteiksi.
Tässä kuvassa käytettiin kolmea salamaa. Tausta valaistiin yhdellä, ja mallin molemmin puolin n. 45 asteen kulmassa sivuilla / ylhäällä kaksi salamaa. Malli pyöritteli kahdenkymmenen kilon kuulaa melkein puolitoista tuntia.

Kolmen salaman kuva. Hattu istutettiin ensin mustaan valaisintelineeseen. Lierin alta tulee ensimmäisen salaman hehku, valo on suunnattu lähes kameran suuntaan. Suoraan hatun päältä tulee toinen valo ja kolmas kamerasta oikealta hatun takaa viistosti.
Miksi valokuvia pitää yleensäkin ottaa studiossa? Eikö nykyaikaisilla hienoilla järjestelmäkameroilla saa hienoja kuvia missä tahansa tiloissa? Valitettavasti ei saa ja syy siihen on valon hallitsemattomuus. "Täydellisesti" valaistuja kuvia syntyy vain silloin kun valokuvaaja pystyy täysin hallitsemaan kaikkea kuvaan tulevaa valoa.

Valon hallinta on valojen ja varjojen hallintaa. Parhaan lopputuloksen saa kokeilemalla ja jäljittelemällä esimerkiksi valokuvateoksista tai lehdistä bongattuja hienoja kuvia. Oma lukunsa on sitten mallien ohjaaminen.

Kuka tahansa pääsee kokeilemaan studiokuvausta kaupallisilla vuokrastudioilla. Tampereella vuokrastudio.fi (nettisivut työn alla) https://www.facebook.com/#!/pages/vuokrastudiofi/137191336407880

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä. Helpottavan yksinkertaisesti kirjoitettu aloittevalle valokuvauksen opettelijalle. Kiitos! Ihailtavaa asiantuntemusta ja kykyä selittää lyhyesti ja HYVIN.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Johanna, kiitos että pidit julkaisustani! Yritänpä syventää aihetta lähiaikoina..

      Poista