sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Miten saan valokuvan taustan kauniin sumeaksi?

Camera Canon EOS 5D Mark II
Exposure 0.005 sec (1/200)    Aika
Aperture f/2.8                Aukko (himmennin)
Focal Length 200 mm               Zoomaus
ISO Speed 800                  Herkkyys
Minulla on joskus kamerassani järkyttävän suuri, näyttävä ja painava teleobjektiivi, eikä se Canon 5d kamerakaan niitä pienimpiä pokkareita ole. Iso kamera kaulassa tämmöinen harrastajakuvaajakin herättää muissa näppäilijöissä pelonsekaista kunnioitusta, ja melkein poikkeuksetta raskaan kaluston kantaja luokitellaan ammattikuvaajaksi.

Edelliseen liittyen minulta kysytään usein myös kuvaamiseen liittyvistä teknisistä asioista, ja monesti olen osannut vähän vinkkiä antaakin. Ajattelin sitten pikkuisen laajentaa tätä niksi- ja vinkkiosastoa tänne bloginkin puolelle. Vinkit on tarkoitettu ihan aloittelijoille, järkkäreiden omistajille (tai semmoista suunnitteleville).

Ensimmäinen vinkki koskee sumean taustan tekemistä kuvaan. Ammattisanakielessä sumennusta sanotaan "bokeh:iksi", ja sillä on tarkoitus harhauttaa aloittelijoita ja saada helppo asia kuulostamaan kalliilta ja vaikealta.

Sumennuksen saa helposti aikaan kaikilla järkkäreillä, tosin sen laatuun vaikuttaa mm. objektiivin himmentimen aukon koko ja muoto. Tehdäänpä tämä kuitenkin helpoksi, eli jätetään kaikki turha hömppä pois.. Otat vain kamerasi ja kokeile kuvaamista säädöillä joita seuraavassa esittelen.


Kuvassa yllä on esimerkkinä Canonin eos 60D kamera ylhäältä katsottuna (ei hätää jos sinulla on Nikon tai esim. Pentax). Säätöjen symbolit ovat suht samanlaisia eri kameroissa.

Valitse ensin valintakiekosta (kuvassa vasemmalla oleva pyörä) symboli "Av" (Nikonissa "A"), se tarkoittaa aukon (himmentimen) esivalintaa. Paina nyt laukaisinta puoleen väliin (säädöt, tarkennus jne aktivoituvat puoleen väliin painalluksella).

Käännä pientä valintakiekkoa oikealla laukaisunapin vieressä, etsimeen (tai/ja näyttöön) tulee näkyviin aukon arvot jotka siis vaihtuvat kiekkoa kääntämällä.(Kiekko voi sijaita eri kameroissa vähän eri paikoissa).

Valitse nyt pienin lukema (esim. 3.5 tai 5.6) jonka saat näkyviin. Isot numerot (siis himmentimen aukon numerot) esim. 16 tai 22 antavat vähemmän syväterävyyttä - siis vähemmän sumeutta.

Ota kuva em. säädöillä esim. henkilöstä tai esineestä joka on noin metrin päässä kamerasta. Parhaan tuloksen saat kuvaamalla teleasennossa, sommittele kuva niin että kohde peittää melkein koko kuvan. Tarkasta kuva takanäytöltä - voilá, sinä osaat sumennuksen (voit nyt käyttää bokeh-sanaa, ja kaikki pitävät sinua ammattilaisena)!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti