torstai 24. marraskuuta 2011

Supertarkkojen kuvien ottaminen yöllä

Camera Canon EOS 5D Mark II
Exposure 3 sekuntia
Aperture f/6.7
Focal Length 50 mm
ISO Speed 100
Olet monesti nähnyt silmiähivelevän tarkkoja ja kauniita maisemakuvia, ja olet ehkä ihmetellyt miten tai millä ne oikein on otettu. Äkkiseltään voi tuntua että supertarkat postikorttikuvat ovat vain ammattikuvaajien kalliiden laitteiden ja ammattitaidon mahdollistamia. Voit kuitenkin saada yhtä hienoja ja tarkkoja kuvia millä tahansa nykyaikaisella järjestelmäkameralla. Tarvitset vain muutaman konstin ja hieman valikkosurffailua kamerasi menussa.

Ensimmäiseksi; tukeva jalusta on välttämätön lisävaruste. Jalustan voi kyllä hätätapauksessa korvata sijoittamalla kamera jonkin kiinteän esineen, kuten kiven tai kameralaukun, päälle. Jalusta ja kamera ei tietenkään saa liikahtaa yhtään (esim. tuuli voi horjuttaa jalustaa..).

Toiseksi; laita objektiivin kuvainvakain pois päältä. Tuettuna kamera ei tarvitse vakainta, joissakin kameroissa vakain aiheuttaa tärinää tuettuna kuvattaessa.

Kolmanneksi; käytä lanka- tai langatonta laukaisinta, voit käyttää myös kameran omaa ajastettua itselaukaisinta. Tämä on tärkeää, käsin painettaessa kamera tärähtää varmasti.

Neljänneksi; kuvaa ISO 100 herkkyydellä. Herkkyyden voi valita yleensä muissa kuin automatiikkatilassa. Suuremmat ISO -herkkyydet mahdollistavat lyhyemmän valotusajan, mutta "kuvakohinan" eli rakeisuuden kustannuksella. Käytä "aukon esivalintatilaa", Canonissa se on merkitty kameran päällä olevaan valintakiekkoon merkinnällä "Av". Valitse aukoksi 8.0 tai isompi luku, jolloin kaikki etualalta kaukaisuuteen tulee tarkaksi (eli syväterävyys on laaja). Useimmissa objektiiveissa aukko 8 piirtää optisesti tarkimmin.

Ja viimeiseksi, kahlaa menuvalikkoa, ja etsi sieltä "peilin (järjestelmäkameroissa on peili josta valo heijastetaan etsimen prismaan) lukitus". Peili on lukittava yläasentoon ennen laukaisua, peilin toiminta nimittäin aiheuttaa sekin tärähdyksen kameraan!

Nämä kaikki toimenpiteet on tehtävä koska yökuvissa valotusaika voi olla jopa kymmeniä sekunteja riippuen pimeydestä, käytetystä aukosta jne. Muista ottaa paljon kuvia, kamerasi pieneltä näytöltä et pysty helposti näkemään oletko saavuttanut supertarkkuutta. Uskomattomiakin asioita nimittäin tapahtuu, tämän jutun kuvauspaikka, Annapurna vuoristo Nepalissa, sijaitsee herkällä maanjäristysalueella ja minijäristys tärisyttelee tuon tuostakin kameralaitteita vaikka kuvaaja tuskin sitä itse edes huomaa.

Sitten vaan kuvaamaan upeita talvisia auringonnousuja ja -laskuja! Muista palauttaa normisäädöt kameraasi yökuvien jälkeen (minulle käy pääsääntöisesti niin että en muista tätä..) .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti