sunnuntai 24. tammikuuta 2016

HDR Lightroom asuntokuvauksessa

Olen kuvannut tuhansia asuntokuvia ammatikseni useille kiinteistövälitysliikkeille ja asunnon myyjille. Olen käyttänyt useita eri tekniikoita puhtaasta vallitsevasta valosta lähtien useamman salamalaitteen ja vallitsevan valon yhdistelemiseen saakka.

Kuvien muokkaamiseen käytän vähintään Lightroomia ja usein lisäksi Photoshoppia. Asuntoja on ollut pieniä ja suuria. On ollut valoisia ja pimeitä, värillisiä ja puhkivalkoisia. Kaikista olen selvinnyt kunnialla (ainakin omasta mielestä).

Kuitenkin yksi olosuhde on ollut aina minulle hankala, nimittäin käsittelemätön ja värjäämätön hirsitalo. Vain nämä huoneet sisällä ovat tuottaneet päänvaivaa, ulkokuvat on tietty helppo homma kenelle tahansa.

Lightroom HDR neljästä kuvasta luotuna.
Huoneistokuvauksia ammatikseen tekevät tietävät tuskallisen hyvin miten tiukassa leipä on tällä alalla. Kuvaamiseen ja usein huoneiden kuvauskuntoon saattamiseen menee helposti tunti jos toinenkin. Matkustelemisen ja kuvaamisen lisäksi kuvankäsittelyyn uppoaa aikaa.

Usein huoneistokuvaaja joutuu vaikeuksiin ikkunoista tulevan kirkkaan ulkovalon kanssa. Salamoiden kanssa voi yrittää kilpailla auringon kanssa, varjojen kanssa voi kuitenkin silloin tulla haastetta. Lisäksi luonnolliset sävyt voivat kärsiä.

Tässä harjoituksessa pääsin mielestäni aika lähelle haluamaani luonnollista fiilistä. Seuraavassa lyhyt selonteko käytetyistä menetelmistä.

Neljän kuvan HDR pohjana olleet kuvat.
Käytän tietysti jalustaa ja täyskennoisessa kamerassani 17 millin optiikkaa. Ensimmäisen kuvan (vasemmalta ylhäältä lukien) otin salamalaitteella joka on kameran päällä. Toinen kuva on kaksi aukkoa ylivalotettu, vasemman alakulman kuvassa on "oikea valotus" ja viimeisessä kaksi aukkoa alivalotusta.

Tässä harjoituksessa kamera oli säädetty aukon esivalinnalle.
Lightroomista minulla on käytössä CC -versio josta tämä HDR plugi löytyy vakiona.
Kuvien yhdistäminen on simppeliä, valitset vain kaikki yhdistettävät kuvat (Develop valikossa), valitse Photo ja sieltä Photo Merge, lopuksi klikkaa HDR.

Lightroom CC photo merge to HDR
Olen muuten oikein tyytyväinen Lightroomin antamaan lopputulokseen, paitsi värikohinan osalta. Valmiiseen kuvaan en tehnyt HDR -konversion lisäksi muita muokkauksia kuin värisäädön ja oikean laidan osalta värikylläisyyden pudotuksen.

Kokemukseni mukaan tätä tekniikkaa kannattaa kokeilla erittäin vaikeisiin olosuhteisiin, kuten hirsitaloihin. Olisi mukava kuulla teidän asiasta kiinnostuneitten kokemuksista ja tekniikoista. Kommentit ovat myös erittäin tervetulleita!

3 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista! Oon tuskaillut sisätilojen kuvaamisen kanssa jo ihan perusolosuhteissakin. Ei ole tarvinnut osata, joten ei ole tullut opeteltua. Pitäisi varmaan aloittaa ihan objektiivin vaihtamisella.

  VastaaPoista
 2. Hyvä. HDR-tekniikkaa käytetään säännöllisesti myös 360-panoraamakuvauksessa. Valaistus eri kohteissa kun on mitä on ja salamoitus on hankalaa tässä tapauksessa. Siispä en salamaa juurikaan käytä vaan hdr-tekniikkaa.

  VastaaPoista
 3. Jos käytössä on Canonin runkoa, niin tutustuppa Magic Lantern -nimiseen kolmannen osapuolen Firmwareen ja siellä lisäpalikkaan nimeltä "Dual Iso".

  Sillä pystyy kuvaamaan tuollaisen neljän kuvan HDR:n yhdellä otoksella (käsivaralta). Koska myyntikuvat kuitenkin menee pääosin nettiin, tai max A4 -kokoiseksi, niin ko. tekniikan laatu riittää ihan heittämällä.

  VastaaPoista