lauantai 22. lokakuuta 2011

Parempia kuvia salamalla

Canon 5D mark II, ef 24-105 f4.0L is usm, f4.0, 1/60 s, ISO 800, lengh 73
Salamalla kuvatessa tulee helposti rumia varjoja henkilöiden tai esineiden taakse. Lisäksi kohde yleensä hieman ylivalottuu, kun taas tausta jää epärealistisen tummaksi. Yhdysrakenteisella salamalla näitä ongelmia on vaikeampi välttää.Pääsetkin aivan uudelle tasolle salamakuvauksessa kun hankit pienen erillisen salamalaitteen.  Nykyisillä erittäin herkkäkennoisilla digikameroilla pystyt helposti saamaan korkealaatuisia sisäkuvia ihmisistä.
Oheisen kaltaisen kuvan ottamiseen tarvitsetkin vain kamerasi ja yhden erillisen salamalaitteen. Muutama pikku niksi kuvan ottamiseen kuitenkin liittyy. Ensinnäkin, vältä aina suoran valon käyttämistä, toisin sanoen älä suuntaa salamaa suoraan kohteeseen. Käännä salaman valopää kohti kattoa tai seinää. Epäsuora valo on hajonnutta ja pehmeää. Ylhäältä tai viistosta tullessaan valo myös näyttää kuvassa luonnollisemmalta (hei, aurinkokin paistaa yläviistosta).                                     Toinen niksi liittyy pienten valopilkkujen saamiseen kuvattavan silmiin (valopisteet luovat eloisuutta). Useimmissa erillisissä salamalaitteissa on alimman kuvan kaltainen valkoinen kortti, integroituna välähdyspäähän. Vedät vain kortin esille, ja suuntaan salaman kattoon, kortista heijastuu juuri riittävästi valoa pienten valopisteiden saamiseksi kuvattavan silmiin.
Kolmanneksi, käytä melko korkeaa ISO herkkyyttä (isompi numero esim. 3200 lisää kennon herkkyyttä, mutta valitettavasti myös kuvan kohinaa eli rakeisuutta). Kameran automaattitilassa et voi itse valita herkkyyttä, aukkoa tai nopeutta, siksi sinun onkin käytettävä jotain käsisäätö-tilaa. Sisäkuvauksissa aivan näppärä on esim. Canonin puoliautomaatiikka tila, sen merkintä valintakiekossa on "P". Puoliautomatiikkatilassa voit säätää erikseen ISO -herkkyyttä (se tapahtuu Canonissa painamalla ensin kameran päällä olevaa pientä ISO -painiketta, itse säätö tehdään laukaisunapin viereisellä valintapyörällä). No niin, eikun kokeilemaan rohkeasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti